Deel dit item

Nieuwbouw: stuccen of behangen?

Wat is wijsheid?

Ik wordt veel gevraagd om mijn mening te geven als het aankomt op het stuccen of behangen van nieuwbouw-woningen. Omdat ik zowel behang als stuc kan ik een onpartijdig oordeel geven.

Behangklaar is niet sausklaar

Allereerst is een behangklare ondergrond niet helemaal vlak en glad, daarom heet het ook ´behangklaar´ en niet ´sausklaar´. Vooral de naden tussen gipsblokken schijnen vaak met strijklicht door het behang heen.

Een reden waarom mensen denken dat behang slimmer is om voor te kiezen dan stucwerk is omdat een nieuwbouwhuis zich in het eerste jaar nog moet zetten en dit zetscheuren of zettingscheuren tot gevolg heeft in de muren en tussen de muren en plafonds.

Scheuren voorkomen

De kans op deze scheurvorming is vooral groot bij de tussenmuren die zijn gemaakt van gipsblokken en vanuit de ruwbouw zijn afgewerkt aan de bovenkant met purschuim en een dun laagje gips. Wanneer de betonnen verdiepingsvloer boven deze purschuim zich echter gaat zetten, biedt 1 cm laagdikte purschuim met een filmlaagje gips er overheen natuurlijk geen stevigheid en ook het behang dat over deze purschuim is kansloos. Het gevolg is dat het behang scheurt of bobbelt.

Wanneer je vervolgens 1 of 2 jaar verder bent en het huis zich heeft gezet, dan is het huis ook helemaal ingericht met een mooie vloer en mooie kostbare meubels. De woning dan opnieuw stuccen betekent dat het huis hélemaal moet worden leeggeruimd, de vloeren moeten worden afgedekt, het behang moet worden verwijderd en alles moet worden gestuct en opnieuw moet worden geverfd, hetgeen al met al wederom een prijzige aangelegenheid is. In de meeste gevallen komt er van stuccen dan niets meer terecht.

Insnijden van de hoeken

Wat wijzer is, is om het huis te stuccen en verven door een bedrijf met veel ervaring en de juiste aanpak voor de nieuwbouw. Stucstad.nl wapent de naden tussen de muren en plafonds extra stevig, en snijdt de hoeken vervolgens in met een scherp mesje. De hoeken worden vervolgens strak afgekit met overschilderbare acrylaatkit. Mochten er nu zettingsscheurtjes ontstaan, dan beperkten die scheurtjes zich tot minimale kiertjes in de hoeken die later eenvoudig zijn af te kitten en bij te stippen met een penseeltje. Het bespaart u een hoop werk en geld! Deze aanpak is de geadviseerde aanpak van de branchevereniging van stucadoors en afbouwers en wordt door vele van mijn meer ervaren branchegenoten gedeeld.

Behang als aankleding

Behangen met een motiefje is wel een leuke manier om een muur eruit te laten springen. Het geeft de woning een warme en trendy uitstraling!

Klik <hier> voor meer blogs!

Nadelen behangen:

/

Zichtbare naden tussen behang

S

Oneffen ondergrond blijft zichtbaar

Grote zettingscheuren ook zichtbaar

Later stuccen geeft dubbele kosten