Deel dit item

Voorkomen van scheurvorming

Hoe worden scheuren voorkomen?

Om scheuren te voorkomen is allereerst belangrijk dat de ondergrond voldoende stevig is, voldoende vast zit en ook onderling niet kan bewegen. Wedi-platen bijvoorbeeld die met schotels zijn bevestigd, zijn op de naden voor stucwerk niet stevig genoeg. De wedi-platen moeten in het geheel en vooral achter de naden goed worden verlijmd en vervolgens worden gewapend met gaasband.

Stevig grondhout

Een houten frame als ondergrond voor gipsplaten is geschikt. Belangrijk is dat de tussenafstand van het hout niet te groot is en het hout stevig in de muur is vastgeschroefd, bijvoorbeeld met houtdraaibouten.

Wapenen van sleuven

Sleuven voor leidingen in de muren, hebben de neiging om scheuren te veroorzaken wanneer deze niet goed zijn gevuld en gewapend met gaasband. Deze wapenen wij dus extra en zetten wij vooraf altijd dicht.

Wapeningsgaas

Een plafond of muur van gipsplaten wapen wij altijd op de naden met gaasband van 5 centimeter breedte. Ook andere materialen kunnen met gaasband worden gewapend. Meer flexibele ondergronden zoals wedi-platen worden in hun geheel overlappend gewapend met gaasband van 1 meter breed.

Wapenen van betonplaten

In de nieuwbouw zijn de verdiepingsvloeren van betonnen kanaal- of breedplaten. Om scheuren te voorkomen dienen de naden tussen deze platen vooraf stevig te worden gewapend met gaasband van 10 cm breedte.

Mochten er ´bakjes´ zijn aangebracht van gips voor het plaatsen van spotjes of ventilatiekanalen, dan is het belangrijk om de overgang van gips naar beton ook mee te wapenen, zie de onderstaande foto´s.


Wapenen van hoeken

Koven van gipsplaten met een houten constructie kunnen op de hoeken extra worden geweefseld met gaasband. Zo wordt die lelijke scheur in de koof boven uw nieuwe kookeiland voorkomen!

Herstellen van bestaande scheuren

Wanneer er toch een scheur in het stucwerk is gekomen, is het mogelijk de scheur blijvend weg te werken door een deel van het stucwerk uit te krabben en wapeningsgaas te plaatsen. Ikzelf vul de sleuf vervolgens altijd op met een vezelversterkte muurvuller.

Scheuren buiten voorkomen

Wat voor binnen geldt, geldt nog meer voor stucwerk buiten. Buiten stucwerk is over het algemeen minder flexibel dan de kalkpleisters voor binnen. Sleuven moeten worden gewapend. Ook de hoeken rondom de raam- en deurkozijnen moeten worden voorzien van alkali-bestendig gaas van buitenkwaliteit.


Onvertand metselwerk

Buiten komt het vaak voor dat een huis wordt uitgebouwd en dat de nieuwe muur niet in de oude muur wordt vertand. In dat geval moet gedilateerd worden, zie de onderstaande foto.

De naad tussen de twee profielen wordt na het stuccen waterdicht afgekit. Een eventuele scheur wordt opgevangen achter de waterdichte kit en de muur blijft waterdicht. Ik gebruik altijd overschilderbare en blijvend elastische ms polymeerkit.

Klik <hier> voor meer blogs!

Samengevat:

+

Wij verstevigen de ondergrond

n

Wij gebruiken ruimschoots wapening

N

Wij dilateren waar nodig