Kleuren en kleurcodes: voorkom teleurstellingen!

Kleurenwaaiers
Er zijn grofweg 3 systemen van kleurcodes, de RAL-codes, de codes van Sikkens en de NCS-codes die onder andere door Sigma worden gevoerd. Verder zijn er nog een heleboel bedrijven die hun eigen kleurenwaaiers uitgeven. Ikzelf werk met de 3 bovengenoemde kleurenwaaiers, omdat hierin alle mogelijke kleuren zitten en om zaken simpel en duidelijk te houden.
Blijf in 1 systeem!
Belangrijk om te beseffen is dat er verschillende verfmengmachines zijn van verschillende merken. Zo hebben bijvoorbeeld Sikkens, Sigma en Wijzonol hun eigen machines, met hun eigen pigmenten en codes. Tip: wanneer u een bepaalde Flexa-kleur wilt, en u zeker wilt zijn dat de verf op de muur dezelfde kleur heeft als de kleur op het staaltje, koop dan verf van Flexa en laat die ook mengen op een Flexa verfmengmachine.
Ga dus niet wisselen…
Doe dus niet dit: verf van merk A laten mengen in de code van een staaltje van merk B op een verfmengmachine van merk C. Een andere situatie is wanneer u een kleur spachtelputz uitzoekt van een merk die zelf geen spachtelpuz maakt. Kies lever een kleur uit van een waaier van een merk dat ook spachtelputz levert. Doet u dit niet dan ontstaan nog ergere kleurverschillen. Ik weet wat de verfwinkel zegt: ‘dat valt allemaal wel mee’. De verfwinkel heeft de bijpassende machine niet maar wilt toch zijn verf verkopen… Ik zeg: eerlijk duurt het langst!
Goede proefstukken
Verder interessant voor u is het volgende: een kleurenstaaltje is maar klein. Wij kunnen vooraf een deel van één of meerdere muren in verschillende kamers verven met een testblik muurverf. Of we maken een proefstuk van een gipsplaat of houten plaat in de gewenste kleur, die kunt u dan in alle ruimtes bekijken.
Proefpotjes
Tip: koopt u zelf een proefpotje? Kies er dan eentje van minimaal 1 liter! Waarom? Er zijn veel kleuren waarvoor op 5 liter verf machinaal slechts 2 of 3 druppeltjes van een bepaald kleurpigment worden bijgemengd.
Wanneer u een proefpot van een halve liter koopt, moet daar dus eigenlijk een kwart of een half druppeltje van dat pigment in. Dat gaat niet en dus wordt di afgerond op een hele druppel of geen. Het spreek vanzelf dat er aanzienlijke kleurverschillen ontstaan. Neem van mij aan: koop nooit te kleine testblikken!
Klik <hier> voor meer blogs!