Deel dit item

De do´s and dont´s met beton ciré 

Belangrijke aandachtspunten

Beton ciré, ook wel ´beton look´ of ´beton stuc´ genoemd is een werkelijk prachtig product dat geschikt is om wanden en vloeren mee af te werken. Indien juist aangebracht is het een waterdicht materiaal dat jarenlang meegaat en een schitterende afwerking is van uw huis.

Ervaring maakt het

In deze blog worden een aantal belangrijke aandachtspunten beschreven. Het aanbrengen van beton ciré is sinds enkele jaren razend populair. Helaas zijn er een hoop amateurs op de markt die geen ervaring hebben en ook niet weten wat de juiste verwerking is. Ook het materiaal zelf is in verschillende kwaliteiten te koop. Niet elk product is even goed in termen van verwerkbaarheid, waterdichtheid en duurzaamheid.

Start met een goede ondergrond

De ondergrond moet star zijn, dat wil zeggen dat deze vast zit, niet kan bewegen en ook niet ingedrukt kan worden. Ook moet de ondergrond vrij zijn van scheuren, want deze kunnen doorzetten in de ciré zelf. Een goede ondergrond voor een vloer is een goed gewapende betonvloer met daarop een vezelversterkte cementdekvloer met extra wapeningsnetten. Voor wanden geldt wapening op naden van gipsplaten en zwaar belaste delen zoals een toilet-ombouw moeten compleet worden ingeweefseld. Heeft u twijfels of de ondergrond wel stevig genoeg is, bel me dan tijdig op zodat ik u hierover kan adviseren.


Scheurvorming

Scheuren in de beton ciré zijn niet nodig. Uit mijn jarenlange ervaring is gebleken dat scheuren voorkomen kunnen worden. Stucstad.nl kan uw vloer scheurvrij opleveren met de zekerheid dat deze scheurvrij blijft. Betrek me in een vroegtijdig stadium van de bouw. Ik heb tips voor u over hoe de vloerisolatie het beste kan worden aangebracht en welk opstook-protocol voor uw vloerverwarming het beste is. Mochten er reeds scheuren aanwezig zijn, dan kan ik die versterken, zodat deze niet meer in de ciré terugkomen.

Dubbele waterkering in natte ruimte

Het is eigenlijk heel logisch, maar toch vermeld ik het nog eens. In een natte ruimte zoals een douche geldt, net als bij het aanbrengen van tegels dat juist bij beton ciré een dubbele waterkering moet worden aangebracht! De eerste waterkering is een waterdicht ´membraam´ die met een lijm in de volledige doucheruimte wordt aangebracht, bijvoorbeeld Schlüter Kerdi-doek.

Hierbij zorgen wij dat dit doek een eventuele kimband van de vloertegels overlapt. Het toepassen van kimband met afdichtingspasta op de muren is ONgeschikt voor beton ciré.

Twee componenten coating

Er zijn verschillende soorten coating op de markt. Om natte ruimtes en vloeren 100 procent waterdicht te krijgen gebruik ik altijd een matte of glanzende en uv-beschermende 2 componenten coating.

Een goede coating houdt de vloer of muur jarenlang mooi. Echter, wat er ook gezegd wordt, er zijn vooral in de keuken bepaalde zuren en kruiden die elke coating die er ook maar is zullen aantasten mits niet meteen verwijderd. Het is dus belangrijk, zeker in de keuken, om zorgvuldig met het beton ciré aanrecht of de vloer om te gaan en vuil meteen schoon te maken.

Na het aanbrengen van de coating moeten de hoeken en randen langs de kranen altijd worden afgekit met een siliconenkit. Er is altijd een kleur te vinden die goed past bij de kleur van de beton ciré. U zult de kit nauwelijks opmerken. De combinatie van kimband en kitten maakt de ciré volledig waterdicht in de hoeken.

Vooraf duidelijkheid over de kleur en uitstraling

De manier van verwerken van de beton ciré bepaalt sterk hoe het eindresultaat eruit ziet. Ikzelf maak vooraf altijd een aantal staaltjes met het te gebruiken product. De klant kan dan aangeven of hij een rustig meer effen patroon wil hebben of juist een patroon met meer schakeringen en of hij een hele vlakke afwerking wilt of juist met wat meer structuur.

Ook kan ik met staaltjes verschillende kleuren laten zien. Met deze staaltjes kan de klant thuis op de plek waar de ciré moet komen bepalen hoe de kleur op die plek in en het juiste licht uiteindelijk echt oogt. Overigens goed om te weten: beton ciré is slechts een systeem van 2 dunne lagen van in totaal 2 tot 3 mm dikte, zie de 3e foto hieronder. Het is niet geschikt om een muur mee uit te vlakken: de muur zal eerst gestuct moeten zijn.

Soorten beton ciré

Let altijd goed op, niet elke beton ciré is waterdicht te verwerken. Er zijn veel decoratieve ciré´s op de markt, vaak in hele gave kleuren en structuren, die helaas niet altijd waterdicht zijn. Deze producten zijn wel heel leuk voor een accent-muur in uw huis, en vaak zijn ze ook nog eens een stukje goedkoper. Het kiezen voor een kleur kan uw woning een gave uitstraling geven!

Klik <hier> voor meer blogs!

Kies voor ervaring!

}

Duurzaamheid

Inclusief wapening en kimband en indien gewenst ook afgekit!

n

Esthetiek

Ik maak voor u de natuurlijke look, zonder afdrukken van de spaan en zo bont of rustig als u wilt

Prijzen

Ik hanteer staffelprijzen: hoe groter het oppervlak, hoe hoger de korting!